Een verkiezingsprogramma om trots op te zijn!

Door Stella Elhorst op 12 september 2023

Ook het Rooie Vrouwen netwerk heeft een steentje bijgedragen aan het concept verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA. Met een groep Rooie Vrouwen, met verschillende inzichten en disciplines, is er samengewerkt om een aantal punten over (gender)gelijkheid en vrouwenrechten in te dienen bij de programmacommissie. 

Een aantal van de aangedragen punten zijn opgenomen in het
concept-verkiezingsprogramma, namelijk: 

💰Een degelijk inkomen (2.1): We zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen en niemand meer kopje-onder gaat. Dat doen we met een stevig sociaal vangnet, de invoering van publieke basisbanen, breed toegankelijke publieke voorzieningen en inkomensondersteuning die uitgaat van vertrouwen. 

🚨Harder straffen van discriminatie en racisme (3.4): We geven het Openbaar Ministerie meer ruimte om discriminatiezaken te vervolgen. Ook verhogen we de strafmaat voor haatmisdrijven, zoals discriminerend geweld, femicide bedreigingen en intimidatie. Zaken als online haat en discriminerende spreekkoren pakken we harder aan.

🟰Effectieve gelijke behandeling voor gelijke gevallen (3.4): De helft van de vrouwen en één op de vijf mannen in hun leven te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag of geweld. Voor jonge vrouwen en jongeren uit de LHBTQIA+ gemeenschap liggen deze cijfers nog veel hoger. Ook scoort Nederland hoog als het gaat om huiselijk geweld en femicide. Wij blijven ons hiertegen verzetten en blijven strijden voor een inclusieve en veilige samenleving. Dat doen we middels brede campagnes, het opvolgen van overheidsadviezen om dit een halt toe te roepen, het agenderen van misstanden, het confronteren met aannames en vooroordelen en het controleren van systemen. 

⚖️Het bevorderen van diversiteit (3.4): Voor een goede aanpak van discriminatie, racisme, gendergelijkheid en seksueel geweld (nationaal actieplan) is het cruciaal om in alle sectoren diversiteit te bevorderen. In tal van functies en beroepen streven we naar een zo evenredige mogelijke verdeling van vrouwen en mannen, mensen met een bi-culturele achtergrond en andere groepen. 

👩‍💼Meer gelijkheid binnen bedrijven (3.4): We dichten de loonkloof tussen mannen en vrouwen definitief. Voor bedrijven voeren we zo snel mogelijk een Wet gelijke beloning in. De overheid ondersteunt zowel kleine als grote bedrijven actief bij het verkleinen van de loonkloof en het meten van diversiteit binnen hun onderneming ten aanzien van gender, bi-culturaliteit en LHBTQIA+. Daarnaast handhaven we de wetgeving dat maximaal 60% van de raden van commissarissen bestaat uit personen van hetzelfde gender en breiden deze uit naar de raden van bestuur.

👯‍♀️Aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag (3.4): We zetten de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag door als onderdeel van het nationaal actieprogramma (NAP) van preventie tot de justitiële keten. Waar nodig worden onderdelen wettelijk verankerd (denk aan vertrouwenspersonen en gedragscodes). Het NAP wordt uitgebreid naar huiselijk geweld en femicide. Een regeringscommissaris zal ook de komende periode nog dienen als aanjager voor de noodzakelijke cultuurverandering. De aanpak wordt zowel uitgevoerd in de publieke als private sector met betrokkenheid van ervaringsdeskundigen. 

🧑‍⚕️Een versterkt recht op abortus (3.4): We maken ons hard voor het verwijderen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast willen we investeren in goede hulpverlening en nazorg voor mensen die een abortus laten verrichten en treden we streng op tegen intimidatie bij abortusklinieken.

🚸Een kansrijke start met publieke kinderopvang (5.3): Kinderopvang maken wij een publieke basisvoorziening zonder winstoogmerk. Stapsgewijs zorgen we ervoor dat alle kinderen alle dagen van de werkweek gratis naar de kinderopvang en de bso kunnen. In de tussentijd zorgen we er met een prijsplafond voor dat kinderopvang voor iedereen toegankelijk is. Kinderen met een taalachterstand, eenoudergezinnen en gezinnen met een sociaal medische indicatie krijgen voorrang en worden passend ondersteund.

💦Een veilige en goede seksuele gezondheid (5.4): Anticonceptie, zoals de pil en het spiraaltje, komen in het basispakket. Voor jongeren tot 25 jaar maken we condooms gratis beschikbaar bij de apotheek en de soatest bij de huisarts zonderen we uit van het eigen risico. De hiv-preventiepil PrEP en bijbehorende zorg worden laagdrempelig verstrekt en vergoed. We herintroduceren de Vrij Veiligcampagnes die jongeren voorlichten over veilige seks. Menstruatieproducten gaan we gratis aanbieden op scholen en in overheidsgebouwen.

🏥Een inclusiever zorgstelsel (5.4): Er gaat geïnvesteerd worden in cultuur- en gendersensitieve zorgverlening. Daarnaast lanceren we een breed onderzoeks- en voorlichtingsprogramma om de kennisachterstand in de zorg weg te werken waar het gaat om aandoeningen of klachten die vooral voorkomen bij vrouwen of mensen van kleur.

Wil je het volledige concept-verkiezingsprogramma lezen?
Bekijk het hier.
Hier zijn ook alle punten in hun volledigheid te vinden via de de nummers en dik gedrukte letters.

Ook is er een simpele variant uitgebracht, die je hier kan lezen.

Stella Elhorst

Stella Elhorst

Al generaties is de Partij van de Arbeid (en SDAP) een belangrijk onderdeel van mijn familie. Niet zo raar aangezien de ene kant bestond uit wevers uit Almelo en de andere kant uit Rotterdamse havenarbeiders. Vooruitgang en verheffing stond voor hen gelijk aan een betere toekomst. Dit was ook zo voor de vrouwen, ze waren

Meer over Stella Elhorst