6 januari 2016

Asscher: reactie Keulse burgemeester fout

Het ViP bestuur heeft kennisgenomen van de reactie van de Keulse burgemeester en sluit zich aan bij de mening van vice-premier Lodewijk Asscher.

Protest van vrouwen tegen seksueel geweld gisteren in Keulen EPA

Vice-premier Asscher heeft forse kritiek op de burgemeester van Keulen. Die adviseerde vrouwen na de massale aanrandingen in de stad op afstand te blijven van mannen. Ze gaf daarmee volgens Asscher een “compleet verkeerd signaal, dat de suggestie wekt dat slachtoffers er zelf iets aan kunnen doen.”

Op zijn Facebook-pagina spreekt Asscher zijn afschuw uit over het seksueel geweld in Keulen. Asscher noemt de massale aanrandingen huiveringwekkend.

Tientallen vrouwen werden tijdens de jaarwisseling in Keulen beroofd en aangerand. Meer dan honderd vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan.

‘Korterokjesargument niet acceptabel’

Asscher schrijft: “Seksueel geweld is een afschuwelijke aantasting van de menselijke waardigheid. Vrouwen die slachtoffer zijn geweest van aanranding of verkrachting vertellen dat ze zich nog jaren of zelfs hun leven lang onveilig blijven voelen. De massale aanranding in Keulen is daarom zo huiveringwekkend.”

Over de Keulse burgemeester schrijft Asscher: “Het zal vast goed bedoeld zijn van de Keulse burgemeester Reker om vrouwen de tip te geven op armlengte afstand van mannen te blijven tijdens carnaval binnenkort maar het is een compleet verkeerd signaal”.

“Iedere vrouw heeft het recht op vrijheid en veiligheid in onze samenleving en nadat zoiets ergs gebeurd is past het niet ook maar de suggestie te wekken dat de slachtoffers er zelf iets aan hadden kunnen doen. Het korterokjesargument is gelukkig allang niet meer acceptabel om seksueel geweld te bagatelliseren”, aldus Asscher.

‘Schaamteloos’

Volgens Asscher lijkt het er op dat de gebeurtenissen georganiseerd zijn. “Het gebeurde massaal en schaamteloos, midden op een publieke plaats. En de politie stond schijnbaar machteloos terwijl tientallen vrouwen werden betast, uitgescholden, beroofd en vernederd. De daders – een grote groep jonge Noord- Afrikaanse mannen – verdienen stuk voor stuk vervolging en straf.”

Kamerleden uitten op Twitter ook hun afschuw over de gebeurtenissen.