Secretaris & waarnemend voorzitter

Marissa Buur

Marissa Buur

Over Marissa Buur

[email protected]

Mijn naam is Marissa Buur, ben 28 jaar en woon in het prachtige Amsterdam.

Momenteel ben ik werkzaam als projectleider en ben ik afgestudeerd Socioloog en Politicologe. Voor de PvdA ben ik als vrijwilliger betrokken geweest bij de campagne van Sofyan Mbarki en momenteel bezig met het campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam.

Oorspronkelijk kom ik uit een klein Noord-Hollands dorp, waar een diepgewortelde overtuiging heerst dat de man de kostwinnaar is. Met een Engelse moeder en Nederlandse vader, heb ik het geluk gehad om twee landen mijn thuis te noemen. Mijn moeder vond het vanzelfsprekend om fulltime te werken ondanks de opvoeding van twee kinderen. Zij leerde mij dat financiële onafhankelijkheid van vrouwen en een carrière opbouwen een groot goed is. In Engeland is het namelijk gebruikelijker dat vrouwen fulltime werken en krijgen kinderen gedurende de lunch eten op school. Zo hoeven ouders, en vooral moeders, zich niet in allerlei bochten wringen om de kinderen tussen de middag op te halen. Het strijden voor gendergelijkheid is mij met de paplepel ingegoten.

Gedurende mijn studie en loopbaan kwam ik in aanraking met steeds meer krachtige vrouwen. Veel mensen hebben geen rolmodel, of de mogelijkheid om met gelijkgestemden te praten. Binnen mijn rol als ambtenaar van stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam zie ik persoonlijk en van dichtbij dat het hebben van vrouwelijke of LHBTIQA+ rolmodellen niet vanzelfsprekend is. Netwerken en organisaties die zich inzetten voor vrouwen en de LHBTIQA+ gemeenschap zijn essentieel om bewustwording voor emancipatie te creëren. Zij zetten zich in om hen te onderwijzen, te inspireren en te helpen hun eigen stem te vinden. Daar wil ik met de Rooie Vrouwen aan bijdragen.

Mijn ambitie is om mij op landelijk niveau hard te maken voor emancipatie en gelijke behandeling voor iedereen. Dat teruggeven wat andere vrouwen voor mij als rolmodel hebben betekend. Vrouwen worden in de publieke ruimte, op de werkvloer én in persoonlijke sfeer dagelijks achtergesteld. In Nederland hebben feministen zoals Corry Tendeloo en Hedy D’Ancona, van de PvdA, grote stappen gezet richting gendergelijkheid. Alleen hebben we nog een lange weg te gaan, vooral op de arbeidsmarkt. Het is noodzakelijk om in actie te komen, met gelijkwaardigheid als centraal doel.

In mijn rol als secretaris bij de Rooie vrouwen, wil ik samen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de positie van vrouwen en de LHBTIQA+ gemeenschap. Want mijn overtuiging is, samen bereik je meer dan alleen.