Songül Mutluer is een bevlogen Rooie Vrouw die zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen. Anderhalf jaar geleden kreeg zij de kans om het verschil te maken in de Tweede Kamer, en dat deed zij! Al vanaf het begin van haar periode zette zij zich in om onder andere femicide en antidiscriminatie aan te kaarten. Ook deze ronde kan je op haar stemmen (nummer 10 op de Tweede Kamerlijst van GroenLinks/PvdA). Alle Rooie Vrouwen op de Tweede Kamerlijst hebben wij de ruimte gegeven om een paar vragen te beantwoorden en zich te introduceren. Songül bijt voor ons de spits af.
Wanneer wist jij dat jij je verkiesbaar wilde stellen voor de Tweede Kamer?
Ik heb mij voor het eerst verkiesbaar gesteld toen ik wethouder was in Zaanstad. Voor die tijd was ik raadslid en fractievoorzitter en werkte ik als jurist en docent onderzoeker aan de Vrije Universiteit. Ik had als wethouder onder meer de portefeuilles wonen, jeugdzorg en armoede. Waar ik tegenaan liep waren regels vanuit Den Haag, waardoor ik mijn plannen niet optimaal en snel kon waarmaken. Regels waardoor ik niet betaalbaarder kon bouwen, armoede niet effectiever kon bestrijden, en jeugd niet volledig kon helpen. Op lokaal niveau kon ik heel veel betekenen. Maar ik wist dat ik nog meer verandering teweeg zou kunnen brengen op landelijk niveau. In Den Haag kon ik voor alle Nederlanders werken aan een hoopvolle, kansrijke toekomst.
Waar wil jij de komende vier jaar voor inzetten?
Allereerst wil ik me inzetten voor de jeugd en het bestrijden van jeugdcriminaliteit. Alle jongeren verdienen een kansrijk perspectief voor de toekomst en horen op een liefdevolle manier op te groeien. In veilige wijken, waarbij het niet uitmaakt waar je wieg staat. Criminaliteit mag daarbij geen aanlokkelijk alternatief zijn voor jeugdigen. In het afgelopen jaar heb ik hier op verschillende manieren initiatief op genomen, onder meer met mijn Jeugdstraf- en Herstelplan. Met dit plan kunnen we jongeren sneller op het rechte pad te krijgen. Ook zal ik me in het bijzonder in blijven zetten voor emancipatie. Zo werk ik aan een plan om femicide terug te dringen en kom ik in alles wat ik doe op voor gelijke rechten.
Waarom is dit een belangrijk onderwerp voor jou?
Ik herken me sterk in de onderwerpen waar ik me voor inzet. Ik heb het emancipatieproces zelf doorlopen en taboes doorbroken in een gezin met 6 dochters. Daardoor zit emancipatie in mijn DNA. Ik sta voor gelijke behandeling en weet waar ik zelf de strijd voor heb geleverd. Daar zit tegelijk mijn vuur. En dat wil ik doorgeven aan anderen.
Verder ben ik opgegroeid in een wijk waar jongeren het risico liepen af te glijden en in de verleiding te komen van (drugs)criminaliteit. Het was een diverse wijk met armoede en multiproblematiek. Ik weet daarom als geen ander dat je intergenerationele problemen alleen kunt oplossen door te investeren in mensen, in onderwijs, in banen en de juiste zorg en ondersteuning. Het zit me dwars dat sommige partijen daarvoor wegkijken en alleen vanuit straffen redeneren. Jongeren willen vaak het rechte pad op, naar hen wil ik de hand reiken.
Hoe hoop jij dat Nederland over vier jaar (als wij weer mogen stemmen) uit ziet?
In de afgelopen 1,5 jaar in de Kamer, heb ik gezien hoe het land stil stond. Belangrijke beslissingen werden vooruit geschoven. Bijvoorbeeld op het gebied van stikstof en woningbouw. Ondertussen zag ik de kloof in inkomen toenemen. Terwijl juist nú voor de toekomstige generatie keuzes gemaakt moeten worden. Met lef en daadkracht en vanuit het algemeen belang. Over 4 jaar hoop ik dat we in een land leven dat minder gepolariseerd is, met een duidelijke visie en ideeën welke kant het op moet gaan. Zodat jongeren een duurzaam en betaalbaar onderkomen hebben, we niet meer het begrip ‘werkende armen’ kennen en we vanuit klimaatrechtvaardigheid duurzame maatregelen hebben genomen.
“Een kansrijke toekomst voor iedereen,
ongeacht waar je opgroeit.”
Wat betekent de sociaaldemocratie voor jou?
Gelet op waar ik vandaan kom, is het niet gek dat ik sterk geloof in het adagium dat iedereen van een dubbeltje een kwartje kan worden. Ik ben zelf het product van de sociaaldemocratie. Ik heb intergenerationele armoede kunnen doorbreken, eigen keuzes kunnen maken, een studie kunnen volgen en volksvertegenwoordiger kunnen worden. Daarom voel ik die verplichting om iets terug doen heel sterk. Wel heb ik ingezien dat sociaaldemocratie en een groene toekomst hand in hand moeten gaan. Zodat ook in de groene transitie niemand achterop raakt. Samen kan het.
Wat zijn jouw grootste drijfveren?
Mijn grote drijfveer blijft dat ik het leven van mensen op een positieve manier wil veranderen. Daarom zit ik in de politiek. Ik kan slecht tegen onrecht. En ik zal altijd blijven opkomen voor gelijkwaardigheid.
Volg Songül op social media: Instagram | X/Twitter | Facebook | Linkedin
Wil Songül publiek op social media steunen?
Download hier een afbeelding.