Meer gelijkheid en sociale rechtvaardigheid in Europa

29 mei 2024

Op 6 juni mogen wij in Nederland weer stemmen voor de Europese Unie (EU). Voor een rechtvaardig Europa dat staat voor (gender)gelijkheid binnen en buiten de EU. Als Rooie Vrouwen Netwerk kijken wij tevreden naar het GroenLinks/PvdA- verkiezingsprogramma ‘Sterker met elkaar’.

🟰 Gelijke rechten

GroenLinks/PvdA maakt zich zorgen over radicaal-rechtse en conservatieve groepen die minderheden onderdrukken. Wij willen haat en desinformatie tegen de LHBTIQA+-gemeenschap, vrouwen, joden en moslims bestrijden. De partij pleit voor erkenning van regenboogfamilies, bescherming tegen seksueel- en huiselijk geweld, en gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Een Europese antidiscriminatiewet moet discriminatie en racisme stoppen.

👩️Recht op abortus

GroenLinks/PvdA wil dat het recht op abortus in de Europese wet komt. Dit betekent dat abortus een fundamenteel recht wordt in alle EU-landen.

🌍Feministisch buitenlandbeleid

De partij wil gendergelijkheid in het buitenlandbeleid van de EU. Ze willen de rechten van vrouwen en meisjes wereldwijd verbeteren, hun stem versterken en de rechten van de LHBTIQA+-gemeenschap beschermen.

⚖️ Gezondheid en rechten

GroenLinks/PvdA zet zich wereldwijd in voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Ze financieren programma’s die geweld tegen vrouwen bestrijden, moedersterfte terugdringen, toegang tot anticonceptie verbeteren, seksuele voorlichting geven en veilige abortus mogelijk maken. Ze willen ook vrouwenbesnijdenis bestrijden en de toegang tot werk en onderwijs voor mensen met een beperking verbeteren.

 

“Onze rechten en vrijheden gelden voor iedereen, ongeacht je achtergrond, seksuele geaardheid, geslacht of gender. Daarom willen we een Europese antidiscriminatiewet.”

Lijsttrekker Bas Eickhout

💰 Zekerheid van inkomen en werk

GroenLinks/PvdA vindt dat het economische systeem eerlijker en socialer moet worden. Ze willen een Europees sociaal fundament, gebaseerd op bestaanszekerheid en sterke vangnetten. De partij wil de positie van werknemers versterken door betere loon- en arbeidsomstandigheden, en asociale praktijken zoals onbetaalde stages en nulurencontracten beëindigen. Sociale rechten moeten in Europa net zo belangrijk zijn als financiële regels.

🤰Zwangerschapsverlof voor Europarlementariërs

Als een Europarlementariër een kind krijgt, is er nu geen regeling om op afstand te stemmen of tijdelijk vervangen te worden. GroenLinks/PvdA wil dat Europarlementariërs tijdelijk vervangen kunnen worden bij zwangerschap of ziekte, net zoals dat kan in de Tweede Kamer.

🛜Cyberveiligheid

GroenLinks/PvdA wil samenwerken met bondgenoten om fysieke en digitale infrastructuur te beschermen tegen sabotage, spionage en desinformatiecampagnes. Ze willen dat overheden of bedrijven kwetsbaarheden in software verplicht Europees melden.

🚨Tegengaan gendergerelateerd geweld

GroenLinks/PvdA strijdt voor strenge regels tegen gendergerelateerd geweld, zodat slachtoffers in de hele EU dezelfde bescherming krijgen. Ze willen dat verkrachting en femicide opgenomen worden in deze wetgeving. Het verbod op genitale verminking blijft in stand en de Istanbul-conventie moet snel door alle EU-landen worden goedgekeurd.

🗨️Inclusieve vredesdiplomatie

GroenLinks/PvdA wil meer vrouwen en minderheden aan de onderhandelingstafel bij vredesonderhandelingen. Dit vergroot de kans op duurzame vrede.

Wil je het volledige verkiezingsprogramma lezen?

Bekijk het hier. 

Ook is er een simpele variant uitgebracht, die je hier kan lezen.