21 november 2013

Geslaagd ViP-festival op 9 november in Almelo

ViP-festival 9 november 2013

Ruim honderd vrouwen en enkele mannen waren naar Twente, de Poort van Europa, gekomen om in Almelo, in de Hof88, het 3e jaarlijkse ViP-festival mee te maken. Met kopstukken als Marije Laffeber (Algemeen Secretaris PES), Vera Claes (voorzitter Zij-kant, België), Nejra Kalkan (adviseur EP), Judith Merkies (EP), Sonja Jürgens (burgemeester Gronau), Marijke van Hees (wethouder Enschede), Marja Bijl (Patijbestuur), Keklik Yücel (2e kamer), Zita Schellekens (kandidaat lijsttrekker EP) en staatssecretaris Sharon Dijksma, beloofde het een boeiende middag te worden. Aan die belofte werd ruimschoots gehoor gegeven. Allerlei onderwerpen binnen het thema “Vrouwen en Europa, wat kunnen ze voor elkaar betekenen”, werden stevig bediscussiëerd.

-Wist u dat Nederland, samen met Cyprus, Estland, Roemenië en Bulgarije, de meeste slachtoffers maakt in de mensenhandel?

-Is het een idee om een ander belastingsysteem in te voeren om de grote (financiële en personele) uitdaging van de zorg het hoofd te bieden? Zijn dienstenpunten hiertoe één van de middelen?

-Een appèl werd gedaan op de aanwezigen om de EU in het hart van de mensen te brengen. Laat de landsgrenzen vervagen voor wat betreft de zorg,  de veiligheid en ons aller sociale zekerheid!

-Om geweld tegen vrouwen tegen te gaan is het van belang om enerzijds vrouwen sterker te maken en anderzijds mannen gelijke kansen te geven in het “zorgen voor”.

-Dankzij de organisatie van de Equal Pay Day (www.equalpayday.nl ) kunnen we de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die in alle landen van de EU aanwezig is, verkleinen.

-Laten wij, vrouwen en mannen, streven naar financiële onafhankelijkheid van ALLE volwassenen.

Deze en andere stellingen vragen om een antwoord en een vervolg. Hieraan zullen aanwezigen, geïnspireerd en gemotiveerd, hun bijdrage leveren.

Tot slot deel ik graag het citaat van Margareth Tatcher, dat Sharon Dijksma aanhaalde, met u:  “If you want something to be said, choose a man, if you want something to be done, choose a woman”.

De serieuze toon van de inleidingen en de werkgroepen werd aangenaam afgewisseld door theatergroep de Nieuwe Koning (www.theatergroepdenieuwekoning.nl) , Hofleverancier in Theater op Maat, met Regine Hilhorst als artistiek leider.

De “opbrengst” van de middag werd aan het eind uitgedeeld aan de aanwezigen met voor een ieder een kleine pop, garant staand voor inspiratie en stimulans naar succes en geluk! Mits bij zich dragend.

Ellen Pot, voorzitter voorbereidingsgroep (èn bestuurslid ViP)