25 juni 2014

De moestuin..

Met stijgende verbazing heb ik het interview met Jetta Kleinsma in het AD gelezen. Niet dat ik het AD lees, maar hier werd ik uiteraard wel op geattendeerd. En er werd gevraagd wat ik er van vind.

Andere wereld.
Leeft Jetta in een andere wereld? Wij kennen haar als een betrokken en empathische politica. Daarom is mijn verbazing des te groter.
Aanvulling op je AOW? Begin een moestuin zegt Jetta Kleinsma. Die moestuin kan je inkomen vergroten. Een moestuin beginnen. Zo moeilijk is dat niet. Nee, is dat niet zo moeilijk?

Begin een moestuin?
Een eigen moestuin beginnen kan iedereen? Mijn eigen moeder bijvoorbeeld. Op haar 48ste arbeidsongeschikt geworden. Ze werkte tot die tijd full-time. Ze is frontaal aangereden door een tegenligger op de linker weghelft. Over de oorzaak van het ongeluk wil ik het na ruim dertig jaar niet eens meer hebben. Wel over de gevolgen, want die zie ik nog iedere keer.

Mantelzorg bieden?
Dat doen wij voor haar. Wij, dat zijn mijn man, dochters en ik. Samen met een geweldige buurvrouw en fantastische vrienden. Moet zij haar AOW en pensioen gaan aanvullen met een moestuin? Wie gaat de moestuin onderhouden? Dat kan zij onmogelijk zelf doen. De mantelzorg die wij bieden is uiteraard onbetaald. Dat doen we graag. Maar wat als er nog meer zorg nodig is? Zijn de financiën dan toereikend om dat in te kopen? Wat heeft Jetta Kleinsma hier voor ideeën over?

Zorg inkopen en een moestuin aanleggen?
In welke wereld leeft Jetta? Ik zie vriendinnen van mijn moeder die het financieel veel minder hebben. Niet iedereen heeft mensen om zich heen die mantelzorg kunnen bieden. Blijft bij mij nog steeds de vraag wie gaat die moestuin onderhouden? In welke wereld leven we? Van je AOW kun je prima rondkomen? Ik zie het niet gebeuren.

 

Sita Mik-Boeren

Voorzitter ViP Vrouwen in de PvdA