29 augustus 2016

Carrière in de politiek niet anders dan in een ander vak

Een carrière in de politiek is niet anders dan carrière maken in een ander vak. Dat is een van de boodschappen van de door de PvdA Utrecht en Vrouwen in de PvdA (ViP) georganiseerde avond in Utrecht op woensdag 24 augustus 2016 ‘Je bent vrouw en je wilt wat.’ *door Carin van den Berg)

Hier gingen ruim 30 vrouwen in gesprek met elkaar over het thema vrouw & politiek. Tijdens de paneldiscussie met Tweede Kamerlid Loes Ypma, wethouder Fleur Imming uit Amersfoort, fractievoorzitter Marleen Haage en raadslid Bouchra Dibi uit Utrecht werd onder andere gesproken over de combinatie van werk en zorg.

Schuldig
Vrouwen voelen zich vaak schuldig als zij een baan met hun gezin combineren en worden daar vaak door andere vrouwen op aangesproken. Belangrijk dus dat vrouwen elkaar daarin steunen. Ypma liet weten strak te plannen. “Ik ben op dinsdag, woensdag en donderdag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hard aan het werk, maar maandag en vrijdag sta ik klokslag 15.00 uur op het schoolplein van mijn kinderen.”

Kiezen
Om je draai te vinden in de politiek, is het van belang mensen om je heen te hebben die je daarin steunen. “Vrienden die eerlijk tegen je zijn, die zijn belangrijk. Ook heeft mijn partner daarin een grote rol gespeeld”, aldus Haage. Daarnaast moet je durven kiezen. Imming: “Ik stond op een moment voor de keuze tussen een carrière in de communicatie en in de politiek.” Tweede Kamerlid Attje Kuiken liet haar zien dat ze moest kiezen en er vervolgens volop voor moest gaan. Dibi kende in het begin niemand en ging in gesprek met mensen die ze vertrouwde en die haar konden stimuleren. “Zoek iemand waar je iets aan hebt, aan wie je vragen kunt stellen en die je steunt.”

Seksisme
Schokkende conclusie van de avond is ook dat alle vrouwen te maken hebben met seksisme. Ypma: “Bij mijn sollicitatie voor de Tweede Kamer vroegen ze aan mij hoe ik dat met thuis ging combineren. Dat die vraag bij de PvdA wordt gesteld! Ik ging bijna door het lint en heb gevraagd of ze dit ook aan alle jonge mannen vroegen die kwamen solliciteren.”

Gat met jongere generatie
Een jonge vrouw uit het publiek gaf aan het belangrijk te vinden dat haar ideeën serieus worden genomen en niet worden afgedaan met ‘goed idee meisje’. Dit bracht het gespreksonderwerp naar het gat dat er dreigt te ontstaan tussen de huidige generatie vrouwen in de politiek en de jongere generatie die er aan komt. Daarbij gaf een aantal jongere vrouwen aan dat het moeilijk is om aansluiting te krijgen en bijvoorbeeld een mentor te vinden die ze helpt bij het vinden van hun weg in de partij en de politiek. Attiya Gamri, voorzitter van de ViP, gaf aan dit mee te nemen en aan te kaarten binnen de partij. Verder werden er meteen concreet afspraken gemaakt tussen de aanstormende talenten en al gevestigde politici.

Media
Vanuit de media ervaren de panelleden niet zo zeer een andere houding tegenover vrouwen. Ypma: “Het is ook oefenen, oefenen en oefenen.” Dibi: “Met media zijn goed afspraken te maken. Zeker als raadslid heb je ook een langetermijnrelatie met journalisten.” Ypma: “Maar als Pauw me had gevraagd met hoeveel mannen ik naar bed was geweest, had ik hem een sneer gegeven. Dat is natuurlijk live. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan.”

Speeddaten
Na de paneldiscussie was het tijd voor speeddaten. De panelleden deden hier aan mee, net als het aanwezige Europees Parlementslid Agnes Jongerius en scout Elisabeth Dieselen. Ook Attiya Gamri stond de aanwezigen te woord. Na afloop van de sessie wees zij iedereen alvast op de ViP-dag op 12 november in Nijmegen. Op de Facebookpagina van Vrouwen in de PvdA komt daar meer informatie over. ( https://www.facebook.com/groups/vipvda/ )

Deze avond gemist? Dan kun je op 3 september terecht in Amsterdam van 11.00 tot 13.00 uur. Hier organiseert ViP Noord Holland samen met het Gewest Noord Holland en de PvdA Amsterdam een bijeenkomst rond hetzelfde thema.. (https://www.facebook.com/events/939728652806044/ )