Pijnloos of paracetamol? Neem vrouwen serieus bij het plaatsen van een spiraaltje!

14 september 2024

Allereerst, willen wij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) bedanken voor het herzien van de richtlijnen rond pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal. We kijken met belangstelling uit naar de uitkomsten en de eventuele aanpassingen. Mocht het NHG advies willen inwinnen uit het “veld,” dan bieden wij graag onze hulp aan. Dit aanbod geldt niet alleen voor het NHG, maar ook voor de minister. 

De Rooie Vrouwen blijven zich, samen met de Jonge Socialisten, sterk maken voor betere pijnbestrijding en de mogelijkheid tot sedatie bij het plaatsen van een spiraal. Want laten we eerlijk zijn: in ons land is de pijn die vrouwen ervaren bij gynaecologische ingrepen vaak genormaliseerd. Daarom willen wij, met dit pleidooi, een oproep doen aan de minister en het NHG om vrouwen serieus te nemen en de pijnbestrijding bij deze ingreep te verbeteren.

Gelukkig zien we dat er ook in de politiek beweging is. Ons GroenLinks-PvdA-kamerlid Elke Slagt-Tichelman besloot huisartsen en de minister op weg te helpen. Mede namens PvdD, VVD, SP, D66 en Volt diende zij op 11 september een motie in, waarin zij de regering vraagt om huisartsen en andere betrokkenen te stimuleren pijnbehandeling bij het plaatsen van een spiraal mogelijk te maken. Daarbij moet ook gezorgd worden voor eerlijke voorlichting en goede begeleiding voor de vrouwen die deze behandeling ondergaan.

“Benen wijd, tanden op elkaar,
en denk aan iets leuks!”

Niet in verhouding

Dat er actie nodig is, moge duidelijk zijn. Momenteel lijkt de standaardaanpak eerder uit de Middeleeuwen te komen: “Benen wijd, tanden op elkaar, en denk aan iets leuks!” Een op de vijf vrouwen in Nederland moet een spiraal laten plaatsen zonder fatsoenlijke pijnbestrijding. En hoewel het NHG aangeeft dat paracetamol of een NSAID voor de pijn zou moeten volstaan, lijkt dit niet helemaal in verhouding te staan tot de pijnervaring van veel vrouwen. Want kun je je voorstellen dat een man bij een ‘knip’ (de bekende vasectomie) wordt gevraagd alleen maar paracetamol te nemen? De optie voor volledige verdoving, of zelfs narcose, is voor mannen beschikbaar, terwijl vrouwen het vaak moeten doen met een “even doorbijten.”

Sterker nog, bij de tandarts krijg je al verdoving voor een simpel gaatje, maar bij het plaatsen van een spiraaltje, dat onvergelijkbaar pijnlijker kan zijn, wordt dit lang niet altijd aangeboden. Hieruit blijkt een zekere scheefgroei: mannen krijgen voor een vergelijkbare, minder invasieve ingreep als standaard verdoving, maar vrouwen moeten het vaak zonder doen. Dit leest en ruikt als seksisme, hoe je het ook wendt of keert.

Geef ze een keuze

Hoewel het NHG geen aanbevelingen doet over sedatie (of het populaire ‘roesje’) vanwege de bijbehorende kosten en risico’s, vinden wij dat iedere vrouw de keuze zou moeten hebben. Voor sommige vrouwen, vooral zij die last hebben van trauma’s of angst voor de ingreep, kan een roesje een enorme verlichting bieden. Het zou geweldig zijn als die optie standaard toegankelijk wordt, zonder de noodzaak van een doorverwijzing van de huisarts.
En laten we vooral niet vergeten dat pijnbestrijding een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de algemene gezondheid van vrouwen. Zo heeft het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGVA) vorig jaar al aangegeven dat er een toename is van jonge vrouwen tussen de 18 en 28 die zich aanmelden bij abortusklinieken, vaak omdat ze geen hormonale anticonceptie willen gebruiken. Een spiraal is een effectief alternatief, maar de angst voor pijn weerhoudt velen ervan om deze optie te overwegen. Betere pijnbestrijding kan hier een groot verschil maken.

Het wordt dus tijd dat we de richtlijnen aanscherpen en zorgen dat de pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje serieus wordt genomen. Verdoof niet alleen de balzak, maar ook de baarmoeder. Wij roepen de Tweede Kamer op om de motie van Elke Slagt-Tichelman te steunen en blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. 

Zelf in actie komen?

Ben jij niet van stilzitten en wil je ook in actie komen? Het helpt om Tweede Kamerleden een persoonlijke e-mail te sturen en hen op te roepen om voor de motie te stemmen of om aandacht te vragen via social media. Natuurlijk kun je ook nog steeds Ava steunen om het onderzoek naar pijn bestrijding te bekostigen.

 

Lees ook:

Doneer aan onderzoek naar pijnbestrijding bij vrouwenpijn

Doneer aan onderzoek naar pijnbestrijding bij vrouwenpijn

Ga naar de website