Iris Vrolijks, #38 op de Tweede Kamerlijst

20 november 2023

Iris is niet alleen de jongste kandidaat binnen ons netwerk, maar ook op de hele lijst. Sommigen zouden kunnen denken dat ze daardoor onervaren is, maar niets is minder waar. Ze is al jaren actief binnen de Partij van de Arbeid, voor de Jonge Socialisten en als raadslid in Maassluis. Iris staat voor bestaanszekerheid voor iedereen, dus ook voor kinderen en jongeren die door het systeem in de steek worden gelaten. Met haar ervaring, kennis en inzichten zal zij een waardevolle aanvulling zijn. Op 22 november kun je op Iris stemmen (nummer 38 op de lijst van GroenLinks/PvdA) en haar naar de Tweede Kamer sturen.

Waarom ben je de politiek ingegaan?

Ik vind dat er te weinig mensen in de politiek zitten die op mij lijken. Het perspectief van jonge vrouwen ontbreekt vaak. Politiek werkt voor mij pas echt als iedereen vertegenwoordigd is. Verder denk ik dat ik wat Rotterdamse nuchterheid breng in de politiek. Die praktische houding van problemen zien en er niet alleen over praten, maar er ook wat aan doen miste ik. De politiek is de plek waar je echt het verschil kan maken, maar je moet het wel doen.

Wanneer wist jij dat jij je verkiesbaar wilde stellen voor de Tweede Kamer?

Toen het kabinet viel was ik op vakantie in Florence, mijn eerste solo vakantie om te gaan schilderen. Het laatste waar ik aan dacht was dus de politiek. Al vrij snel begon mijn telefoon constant af te gaan met de vraag of ik er, net als 2021, weer voor ging. De hoeveelheid problemen die nog niet opgelost zijn of erger gemaakt zijn door de politiek waren voor mij de doorslag om me kandidaat te stellen.

iris vrolijks, tweede kamer, verkiezing, rooie vrouw, jsWaar wil jij de komende vier jaar voor inzetten?

Bestaanszekerheid voor mijn generatie en die nog komen gaan. Dat betekent het kunnen krijgen van een woning, genoeg verdienen, een zeker contract, goede zorg en een leefbare planeet. Jongeren hebben hun vertrouwen in de politiek verloren en dat snap ik. Er zijn met hun toekomst te veel spelletjes gespeeld.

Twee onderwerpen raken mij het meest; de jeugdzorg en de cultuursector. Het onzekere leven dat veel makers in de cultuur tegemoet gaan op het moment dat ze voor die sector kiezen vind ik absurd. Het zegt iets over hoe wij als samenleving er naar kijken. Terwijl cultuur super bepalend is in het vormen van je identiteit. Ik zou graag de sector meer zekerheid geven.

Dat gevoel van onzekerheid speelt op een andere manier ook in de jeugdzorg. Jongeren weten door een falend systeem van de overheid simpelweg niet waar ze aan toe zijn. Om wachtlijsten te verkleinen krijgen ze vaak minder zware zorg of, nog erger, ze moeten wel afwachten terwijl iemand mentaal achteruit gaat. Door alle bezuinigingen kan er bijna niet ingezet worden op preventie of hulp aan de voorkant. We weten dat veel jongeren hieraan ten onder gaan.

“Doe vooral gek, niemand bepaald
wat gek genoeg is.”

Waarom is dit een belangrijk onderwerp voor jou?

De cultuur heeft echt mijn hart. Het is de plek waar ik van een verlegen meisje een vrolijk kind werd dat uit haar schulp kroop. Cultuur staat voor mij echt voor jezelf kunnen zijn. Kunnen maken wat je wilt maken. Ik heb zelf op de Theater Havo in Rotterdam mijn middelbare school gevolgd. Het was een plek waar het niet uitmaakte op wie je viel, wat je achtergrond of je geslacht was. Voor mij is het een voorbeeld hoe de samenleving ook zou kunnen zijn.

Jeugdzorg vind ik een van de vele voorbeelden waar de overheid gefaald heeft. Dat kan alleen opgelost worden met een ander soort politiek. Politiek die echt naar mensen luistert én er ook wat mee doet. Zo zou ik mijn eigen politieke stijl ook beschrijven.

Hoe hoop jij dat Nederland over vier jaar (als wij weer mogen stemmen) uit ziet?

Ik hoop dat we een land zijn wat verbonden is met elkaar. Dat we minder in groepen en vooroordelen merken. Waar je positie niet langer bepaald wordt door je geslacht of etniciteit. Daar is nog een lange weg voor te gaan, maar ik denk wel dat de gezamenlijke GroenLinks-PvdA fractie daar een verschil in blijven maken.

Wat betekent de sociaaldemocratie voor jou?

Mensen in staat stellen om een beter leven te creëren. Wat beter dan ook voor iedereen betekent. Ik geloof dat de overheid er moet zijn om mensen te helpen in plaats van te controleren. Denk aan goed onderwijs. De afgelopen jaren was dat een versterker van ongelijkheid, maar het is juist dé manier om ongelijkheid tegen te gaan. De sociaaldemocratie is voor mij ook dat je de verantwoordelijkheid neemt om dat op te lossen in plaats van alleen de problemen te benoemen.

Wat zijn jouw grootste drijfveren?

Echte gelijkheid creëren. Gelijkheid waarbij het niet uitmaakt of je man, vrouw of iets anders bent. Waar het niet uitmaakt hoeveel je verdient. En waar de kleur van je huid je kansen niet langer in de weg staan.


Volg Iris op social media: Instagram  |  X/Twitter  |  Facebook  |  LinkedIn

Wil Iris publiek op social media steunen?
Download hier een afbeelding.